sfeerbeeld marktverkenning

marktverkenning tekening 11. Omvang, belang en inhoud van de creatieve sector Groot Amsterdam
Hoe groot en belangrijk is de creatieve sector in Amsterdam en omgeving? Wat houdt deze sector in, wat gebeurt er?
De creatieve sector bestaat uit de kunstsector, de erfgoedsector, de media, de entertainmentwereld, de communicatiesector en ook een deel van de ICT-sector. De creatieve industrie bestaat voornamelijk uit kleine bedrijven. Er zijn in totaal 45.000 bedrijven in de creatieve industrie, dit is 5% van alle bedrijven in Nederland. 1 % van al die bedrijven hebben meer dan 50 werknemers. (HVA, 2014).
Als we specifiek naar een grote stad als Amsterdam, heeft hier 84% van de vestigingen in de creatieve industrie maar liefst één werknemer. In de rest van de Amsterdamse economie is het aandeel 1 persoonsvestigingen 65%. Zoals vermeld zijn relatief weinig grote bedrijven actief in de creatieve sector (1%). Een groot deel van de kleine ondernemingen zijn zzp’ers. In Amsterdam bestaat twee derde deel van de creatieve industrie uit zzp’ers, terwijl de totale werkgelegenheid voor 12% uit zzp’ers bestaat. De creatieve industrie is goed voor een jaaromzet van elf miljard euro en 30 procent van de Nederlandse export in de dienstensector. Deze cijfers nemen alleen maar toe. (HVA, 2014).

De afgelopen 15 jaar is de creatieve in grote mate gegroeid. Van 1996-2012 is het
aantal vestigingen van de creatieve industrie in Nederland vier keer zoveel geworden, en in Amsterdam zelfs 5 keer zoveel. In de gemeenten Almere, Amsterdam, Haarlem, Hilversum en Zaanstad werd in 2011 3,5 miljard euro verdiend in de creatieve industrie. In totaal wordt 27,9% van de toegevoegde waarde van de creatieve industrie in Nederland gegenereerd in deze vijf gemeenten (van Oosteren, Teirlinck, 2013). Op dit moment heeft alleen Amsterdam al een toegevoegde waarde van 4,3 miljard euro. Zo zie je al dat een klein deel van de gemeente Amsterdam al meer toegevoegde waarde heeft bereikt ten opzichte van 3 jaar geleden. Dit geeft wel aan dat de creatieve industrie binnen deze regio erg hard groeit en volop in beweging is.

 

marktverkenning tekening 22. Gekozen deelsector.
Beschrijf de marktomvang, segmenteer je branche eventueel verder, beschrijf de aard van producten en diensten, wie zijn de belangrijkste aanbieders c.q. organisaties.

Mijn gekozen deelsector is ‘film’. Deze sector zit in media en entertainmentbranche.

Door de dalende advertentieopbrengsten zijn de bestedingen in de media en entertainmentsector in 2012 met 0,5% gedaald. Bijna alle segmenten in deze sector hebben het moeilijk, vooral de uitgevers van kranten en tijdschriften.
Binnen de media & entertainmentsector zijn er verschillende bedrijven die een grote rol spelen. Bij televisie en film denk je al snel aan Eyeworks of SBS groep. Bij radio denk je al snel aan Skyradio groep. Joop van den Ende is verantwoordelijk voor vele theater- en musicalproducties. Evenementen, festivals en concerten worden vaak door ID&T georganiseerd (ten Brink, 2014). Kranten en tijdschriften komen vaak van Sanoma. EA Games ontwikkelt veel videospellen en voor de mobiele applicaties zijn bedrijven als Apple of Android verantwoordelijk.

Het totale bereik van Nederlandse films via alle betaalde media en platforms is 53% van de totale volwassen bevolking. Dit zijn 7.229.000 personen. Het bereik via gratis publieke televisie kanalen is 81% van volwassen bevolking. Dit zijn 11.048.000 personen. Bijna driekwart van de Nederlandse films consumenten betaalt voor films die ze thuis bekijken via een betaald filmkanaal (bijvoorbeeld Netflix), op dvd, vod en een even groot aandeel bezoekt de bioscoop. (Scholtens & Verstraeten, 2013) In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 220 miljoen euro uitgegeven aan kaartjes voor de bioscoop. (NVF, 2011) De omzet in Nederland van dvd’s en Blu-ray’s bedraagt meer dan 287 miljoen euro per jaar. Deze markt was voorheen bijna drie keer zo groot als de bioscoopmarkt, maar de omvang is enorm gedaald. Dit komt onder andere door de toegenomen filmdiefstal maar ook door de gemiddelde daling in prijs van dvd’s.

A-Film Distribution, ook wel A-Film genoemd, is opgericht in 1999 en is een van de grootste onafhankelijke filmdistributeur in de Benelux. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en brengt kwaliteitsfilms met commerciële potentie uit. Na juni 2013 zijn A-Film en Benelux Film Distributors samen gaan werken en zij vormen nu A-Film Benelux B.V. (A-Film, 2014)

EYE Film Instituut Nederland, ook wel EYE genoemd, is een groot bedrijf binnen de deelsector ‘film’. EYE is het nationale museum voor de film aan het IJ, te Amsterdam. Het is door een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in 2010 ontstaan. EYE telt 165 medewerkers die zich inzetten voor de organisatie om alles over film bekend te maken.

 

marktverkenning tekening 33. Organisatievormen binnen de gekozen deelbranche
Welke vormen komen voor in de branche die jij gekozen hebt? Essentieel voor dit punt is het document ‘Organisatiekunde Mintzberg’ dat op DLWO staat.

Als ik kijk naar de indelingen Mintzberg dan past de ‘missionary organisation’ het beste bij mijn deelsector. Bij deze indeling gaat het er om dat iedereen hetzelfde over een bepaald onderwerp denkt. Het is gebaseerd op ideologie wat betekent dat de personen die werkzaam zijn in deze deelsector dezelfde ideeën en visie hebben. Als we bijvoorbeeld kijken naar EYE Film Instituut Nederland dan is dit duidelijk zichtbaar. Iedereen die daar werkt, streeft naar bekendmaking met betrekking over Nederlandse film.

Ieder bedrijf in de media- en entertainmentsector wil succesvol zijn zij, naast de bovengenoemde, afhankelijk van 5 belangrijke punten.

1. Affiniteit bij de doelgroep : vaak wordt een magazine, televisieprogramma of radioprogramma ook door de doelgroep zelf gemaakt.
2. Diversiteit: het beeld wat het bedrijf uitstraalt moet niet eentonig zijn, anders gaat het vervelen.
3. Originaliteit: een bedrijf moet spraakmakend, extravert en speciaal zijn.
4. Goede locatie: het bedrijf moet gevestigd zijn op de juiste locatie, dicht bij de kern van het nieuws, en de gebeurtenissen in het land.
5. Herkenbaarheid: mensen moeten zich kunnen herkennen in de context.

 

marktverkenning tekening 44. Functies en werkzaamheden binnen organisatie uit de gekozen deelbranche. Benodigde competenties voor werknemers en freelancers (management en uitvoerend op Hbo-niveau). Beschrijf bovenstaande; welke functies zijn er in jouw branche en wat moet je kunnen om deze functies uit te kunnen voeren?
Om in de media industrie te werken zijn er een aantal kenmerking in je houding die van belang zijn.
• Geen negen tot vijf mentaliteit hebben. Bijna in alle vacatures die mediagericht zijn wordt dit vermeld.
• Spontaniteit
• In het bezit zijn van goede communicatieve eigenschappen.
• Stressbestendig zijn
• Nauwkeurig te werk gaan.
De vaardigheden die vaak van je verwacht worden zijn het werken met Word, Excel en verschillende Adobe programma’s wat verschilt per functie. Ook moet je kennis hebben van de desbetreffende zender, indien je bij een televisie zender werkt. Commercieel inzicht is ook een voordeel en een werk- en denkniveau op minimaal HBO niveau is vaak een must. Zelfstanding en in een team kunnen werken is vaak een pre. Het is vooral belangrijk dat je goed kunt communiceren en dat je goed kunt schrijven.

 

Ik heb drie verschillende functies gevonden:
1. Presentator/presentatrice voor RTL4, RTL5 bij EMTV
EMTV is op zoek naar een presentator of presentatrice voor het info-tainment programma LifestyleXperience. Het is belangrijk dat de sollicitant ervaring heeft met cameraregistratie, er representatief uitziet, goed kan communiceren, spontaan, enthousiast, creatief en flexibel is en daarnaast ook accentloos Nederlands spreekt en schrijft.

2. Production manager bij Fat Fred’s Film & Photo Company
Het bedrijfs is op zoek naar een Production Manager met ervaring. Daarnaast moet de persoon goed kunnen communiceren en organiseren zodat hij of zij zelfstandig aan de slag kan. Als Production Manager assisteer je de producers, voer je ondersteunende werkzaamheden uit voor de producers, ben je het aanspreekpunt voor alle IT vragen en heb je ervaring met Photoshop en het programma Final Cut.

3. Assistent opnameleider
De assistent opnameleider assisteert de opnameleider tijdens een film of televisieproductie. De taken die hij/zij moet volbrengen bestaan uit het ontvangen van figuranten, het begeleiden van acteurs en actrices naar de set en ervoor zorgen dat alles wat er nodig is op de set op tijd aanwezig is. De assistent opnameleider werkt veel samen met de opnameleider en assistent productieleider.

 

logo Sorsha

©Sorsha Productions. All rights reserved. Powered by the BirdCage Company.

Follow Us