sfeerbeeld vrouw met camera

Instructie: Je verklaart het succes aan de hand van 5 succescriteria die in het werkcollege worden besproken en je gebruikt hiervoor minimaal 400 en maximaal 600 woorden. Je sluit af met een korte conclusie waarin je duidelijk beargumenteert waarom deze persoon jouw rolmodel is en wat je van hem/haar kunt leren of overnemen. Je mag citeren in je tekst. Bronvermelding via hyperlinks in de tekst, of onderaan je tekst opgesomd. Tip: Verrijk deze opdracht met toepasselijk beeld.

Het rolmodel waar ik voor gekozen heb is Ellen Degeneres. Ellen is één van de meest bekende gezichten in show business. Ze domineert namelijk al een aantal jaar de zo genaamde “day-time televisie” in Amerika met haar hit show The Ellen DeGeneres Show en zal hier de komende tijd mee doorgaan. Dat ze succesvol is zal niemand ontkennen, alleen is dit niet altijd het geval geweest. Ze is opgegroeid in New Orleans en nadat ze haar middelbare school diploma gehaald had, heeft ze verscheidene baantjes gehad zoals verkoopster van stofzuigers, barvrouw en kledingverkoopster. Na een aantal jaar in verschillende stand-up clubs opgetreden te hebben, werd ze ontdekt en was de ze de eerste vrouwelijke comédienne die uitgenodigd werd om op te treden bij ‘The Late Show with David Letterman’. In 1982 werd ze genomineerd voor de titel ‘Funniest person in America’, dit was het begin van vele awards die volgde. Regelmatig werd ze ook wel de vrouwelijke Seinfeld genoemd toen ze haar eigen sitcom Ellen kreeg. Ze maakte geschiedenis door uit de kast te komen, niet alleen als haar personage maar ook in het echt. Ellen was de eerste in Hollywood die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Nog steeds tot op de dag van vandaag blijft het een gevoelig onderwerp voor sterren om tijdens hun carrière uit de kast te komen.

Voor Ellen werd dit een keerpunt in haar leven, raakte ze haar baan kwijt door de lage kijkcijfers en werd de serie stopgezet. Paar jaar later maakte ze via haar stand-up show een comeback en begon het volk haar humor weer te zien in plaats van het feit dat ze lesbisch was. In 2003 kwam Ellen terug op televisie met haar dagelijkse talkshow genaamd ‘The Ellen DeGeneres Show’. Dit bleek een daverend succes te zijn en alleen al de eerste drie seizoenen kregen ze meer dan 15 Emmy nominaties. Tegenwoordig heeft Ellen 57 ‘Daytime Entertainment Emmy Awards’ gewonnen, waaronder negen voor ‘Outstanding Talk Show’ en vier voor ‘Outstanding Talk Show Host’. Andere prijzen zoals People’s Choice Awards, Golden Globes en het presenteren van de Oscar’s gaven haar veel bekendheid. Ellen is vandaag de dag 345 miljoen waard en heeft een jaarlijks salaris van rond de 70 miljoen (Heavy, 2016). Haar partnership met American Express en CoverGirl zorgen voor een ruime 75 miljoen en haar kledinglijn ED en de ‘Ellen Shop’ zorgt voor nog is 65 miljoen dollar. Ze doneert veel geld aan goede doelen en verdient het meeste geld onder haar andere day-time collega’s.

Wat Ellen Degeneres zo geweldig maakt, is haar gevoel voor humor. Met haar boeiende persoonlijkheid en haar unieke kijk in het leven probeert ze een lach op iedereens gezicht te krijgen via haar televisie show. Ze zet een rustige en kalme sfeer waardoor de gasten zichzelf op hun gemak voelen en zich sneller openstellen voor spelletjes en gesprekken. Dit uit zich in humoristische clips.

Ellen is voor mij een rolmodel waar ik tegenop kijk, omdat ze nooit opgaf en bleef doorzetten om haar droom te verwezenlijken. Ze heeft humor, waar ik van hou en probeert iedereen dagelijks een stukje ‘plezier’ mee te geven. Ik zou deze vaardigheden graag van haar willen overnemen en leren zodat ik ooit zelf mijn dromen achterna kan gaan en me niet door de eerste beste tegenslag het veld uit laat slaan. Dat we positief naar elkaar kijken en niet elkaar negatief naar beneden halen. Zoals Ellen haar show eindigt met:

kind 750x435

(Ellentv, 2013)

logo Sorsha

©Sorsha Productions. All rights reserved. Powered by the BirdCage Company.

Follow Us